A MIKOFAMI KFT.

30 éves fennállásunk alatt számtalan gazdasági változás ment végbe. A mai napig olyan prosperáló vállalkozásról beszélhetünk, mely az évek során folyamatos fejlődési tendenciát mutat.

Vállalkozásunk célkitűzése napjainkban, a marhavágásban hosszú évek alatt megszerzett hazai élvonalbeli pozíció megtartása, valamint a termékpaletta bővítésével a feldolgozott termékek piacán történő térhódítás. Az export piacok bővítése szintén kiemelt fontosságú célként jelenik meg.

19

91

A Mikofami Kft. 30 évvel ezelőtt, 1991. május 29-én alakult. A kezdetekben csupán kereskedelmi tevékenységet folytatott – a vállalkozást alapító tulajdonosok élő szarvasmarhát exportáltak Magyarországról Olaszországba. A későbbiekben meglévő partnereik részéről érkező további igényeket kielégítve már csontos, negyedelt marhahúst szállítottak külföldre.

20

05

Az olasz piacon rendkívül értékesnek számító magyar marhahús exportja 2005-re bizonytalanná vált, mikor a bérvágási szolgáltatást nyújtó Zalahús Zrt. csődbe ment. A MIKOFAMI Kft. bérbe vette a Zalahús Zrt. telephelyét annak felszámolójától, így korábbi tevékenységét zavartalanul folytathatta piacvesztés nélkül. Mindemellett bizonyossá vált, hogy e lépés nem nyújt végleges megoldást a vállalkozás jövőjét tekintve. A vállalkozás tulajdonosai egy új, zöldmezős beruházás keretében felépíthető marhavágóhíd mellett döntöttek, hiszen Magyarország dunántúli megyéiben egyéb, exportra termelő vágóhíd nem működött.

20

07

Az új üzem, mely 2007-ben került átadásra és a régió legkorszerűbb technológiájával felszerelt vágóhídja lett, a magyarországi marhahústermelő piacot tekintve abszolút élvonalbelivé vált. A vágóhíd egyedi, kétszintes kialakítású.A vállalkozás tevékenysége az új vágóhídon folyamatosan bővült: értékesítési vonalon a sikeres piacszerzésnek köszönhetően, valamint az élőállat beszerzési volumen növelésével. A 2008. évtől a megnövekedett termelési és értékesítési volumen, valamint a költségek csökkentése érdekében folyamatos bővítéseket eszközölt. Az évek során összegyűlő pénzeszközöket így a szükséges fejlesztésekbe forgatta. Bővítésre került a karámrendszer, a parkoló, nőtt a hűtő- és mélyhűtő kapacitás, illetve új, saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszer került kiépítésre. 2014. tavaszán a vágóhídon tűz ütött ki. Az épületben és a technológiában egyaránt nagy mértékű kár keletkezett, így a termelési tevékenységet nem lehetett folytatni. A Jászszentandráson üzemelő marhavágóhíd vezetésével sikerült megállapodást kötni bérvágási tevékenységről arra az átmeneti időre, míg a zalaszentiváni húsüzem rekonstrukciója megtörténik. 2014 októberében befejeződött a húsüzem helyreállítása. A sok nehézség ellenére sikerült a vállalkozásnak megtartani beszerzési és értékesítési piacait, így a termelés fennakadások nélkül folytatódhatott.

20

16

A következő évek eredményes munkája meghozta gyümölcsét, a MIKOFAMI Kft. ismét jelentős fejlesztéseket eszközölt. 2016 és 2018 között a Vidékfejlesztési Program keretén belül a VP-3-4.2.1-15 kódszámú felhívásra a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című projekttel a húsüzemben 119 millió forintos beruházás realizálódott 50 %-os vissza nem térítendő támogatással. A projekt során megvalósult: a húsfeldolgozó üzemrész gép- és eszközbeszerzése, a hálózatra visszatápláló 100 kWh összteljesítményű napelemes rendszer kiépítése, a húsüzem épületének bővítése (termékbemutató és szerverszoba kialakítása) és a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítése, valamint hűtőgépészettel ellátott mélyhűtőkamra létesítése. 2019 és 2021 között szintén a Vidékfejlesztési Program keretén belül a VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú felhívásra a Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban című projekttel a húsüzemben 65 millió forintos beruházás realizálódott 50 %-os vissza nem térítendő támogatással. A projekt során: 100 kVA teljesítményű, polikristályos modulból álló napelemes kiserőmű került telepítésre, valamint a technológiai fejlesztésekhez szükséges gépek kerültek beszerzésre.