HÚSÜZEMÜNK

Húsüzemünk zöldmezős beruházás keretében 2007-ben épült. Az épület egyedi, kétszintes kialakításának, valamint a legkorszerűbb technológiai felszereltségnek köszönhetően rövid időn belül a magyarországi marhahústermelő piac abszolút élvonalába került.

Húsüzemünkben kiemelt figyelmet fordítunk a higiéniai feltételek, hazai, valamint Európai Uniós előírások és jogszabályok betartására. A termelési folyamatok állandó hatósági állatorvosi felügyelet mellett zajlanak. HACCP rendszerünket 2007 óta működtetjük, továbbá az élelmiszer-biztonságot 2021-től a nemzetközi IFS Food szabvány alkalmazásával is szabályozzuk.

A vágóhíd engedélyezett napi kapacitása:

290 db

szarvasmarha vágása

50 tonna

hús darabolása, csontozása és csomagolása

1 tonna

darált és előkészített hús gyártása

110 tonna

hús fagyasztva tárolása

Mikofami Húsüzem
Vágóhíd, frissen vágott marhák
Lógatott friss vágások feldolgozásra várva
A marhahús feldolgozásának lépései. Frissen vágott borjak csontozás előtt.
Feldolgozott marhahús csomagolása
Marha húskészítmények csomagolási fázisban
Csomagolt marha húsrészlet
Feldolgozott friss vágás előcsomagolva
Marhahús feldolgozás folyamata
A húsfeldolgozás lépései: mérlegelés
Húspogácsák a csomagolószalagon
Mikofami húsüzem csomagológép
Frissen csomagolt húspogácsák
Friss marhahúspogácsák csomagolás előtt
Mikofami húsüzem csomagolósor
Friss hústermékek a csomagolópadon
Mikofami Húsüzem kívülről
Üzem külső: napelem park
Húsüzem: melléktermékek kezelése

A vágócsarnok az épület felső szintjén helyezkedik el. A vágás folyamata során keletkező melléktermékek azonnal, a keletkezés helyén, egy zárt rendszeren keresztül az alsó, hulladékfeldolgozó szintre kerülnek, elhagyva az élelmiszer útját. Ezáltal elkerülhető a termékszennyezés, meggátolható a mikroorganizmusok elszaporodása, melyek meghatározó mikrobiológiai tényezők a termékek minőségének, eltarthatóságának és fogyaszthatóságának alakulásában. A veszélyes hulladékok kezelése különös odafigyeléssel történik, elszállításáról és ártalmatlanításáról szerződéses partnerünk gondoskodik.

A marhavágás technológiai folyamatlépéseinek befejeztével a féltestek a magaspályával ellátott hűtőtermekbe kerülnek. Összesen négy darab, féltestek hűtésére alkalmas magaspályás hűtőterem került kialakításra az üzemben. A féltestek darabolását követően a negyedtestek hűtése két darab alacsonypályás hűtőteremben történik, melyek szintén az épület felső szintjén helyezkednek el.

A húsüzem alsó szintjén található a csontozó, valamint a feldolgozó üzemrész. A felső szintről konvejorpályán leadott csontos negyedtestek a csontozó terembe kerülnek, ahol a húsrészek szerinti szakosított csontozást követően a vevői igényeknek megfelelően kerülnek csomagolásra. A marha húsrészeket elsősorban vákuumcsomagolt formában, előhűtve és fagyasztva értékesítjük.